Etusivu >Kytkentöjä>ESR-mittari

Analoginen ESR-mittari

Tämä piiri mittaa kondensaattorin impedanssin 100 kHz taajuudella ja vahvistaa sen 1V/ohmi suuruiseksi tasajännitteeksi, joka voidaan mitata tavallisella yleismittarilla. Koska elektrolyyttikondensaattoreiden kapasitiivinen reaktanssi 100kHz taajuudella on pieni verrattuna niiden sisäiseen resistanssiin, piirin lähtöjännite kertoo käytännössä suoraan kondensaattorin ESR-arvon. Piirin mitta-alue on noin 10mΩ...1Ω.

Toiminta:
Laite toimii 12 V jännitteellä ja tässä versiossa se tehdään yksinkertaisesti 7812 regulla. Piiriä voisi syöttää myös suoraan paristosta, mutta tällöin piirin herkkyys riippuu pariston jännitteestä.

Varsinainen mittausosa on toiminnaltaantaan seuraavanlainen:

1. 555 toimii 100 kHz oskillaattorina ja tehoasteena. Sen kehittämä kanttiaalto ajetaan 220Ω virranrajoitusvastuksen ja dc-erotuskondensaattorin läpi mitattavaan kondensaattoriin.
2. Ensimmäinen vahvistinaste vahvistaa signaalia.
3. Toinen vahvistinaste lisäksi suodattaa mittajohtojen induktanssin aiheuttaman piikin pois.
4. Schottky-diodi D4 tasasuuntaa signaalin. Trimmeristä R13 voi säätää herkyyden kohdalleen (1 V/Ω). Herkkyys kannattaa säätää kohdalleen 0,1Ω vastuksen kanssa. Säätö tapahtuu seuraavasti: Ensin nollataan mittari, asetetaan 0,1Ω vastus hauenleukoihin, säädetään trimmeriä oikeaan suuntaan ja toistetaan (myös nollaus) kunnes mittari näyttää 100 mV.

Mittajohtojen pitää olla noin 10...20 cm pitkiä ja ne pitää ao. kuvan mukaisesti niputtaa suurimmalta osalta pituuttaan. Jos johdot eivät ole nipussa, niiden induktanssi muuttuu kun ne liikkuvat ja se taas vaikuttaa piirin nollakohtaan

Käyttöohjeet:
 • Kytke virta
 • Kytke mittajohdot yhteen. (esim molemmat hauenleuat samaan kondensaattorin jalkaan)
 • Odota että lukema pysähtyy.
 • Valitse sopiva mitta-alue ja paina yleismittarin nollauspainiketta (REL Δ ao. kuvan mittarissa).
 • Nyt mittari on valmis mittaukseen.
 • ESR-mittarin nollakohta muuttuu, jos sen lähelle tuodaan häiriölähteitä esim. loisteputkia elektronisella kuristimella. Tämän vuoksi mittarin nollaus kannattaa tarkistaa ajoittain laittamalla johdot yhteen. Mittarin tulisi tällöin näyttää nollaa, jos ei näytä niin painetaan nollauspainiketta (REL Δ) uudestaan.


 • Kytkentäkaava  Parannettu versio omalla näytöllä.
  Paneelimittaria varten pitää lisätä vahvistin ja nollakohdan säätö
  Kytkentäkaava vahvistimella

  Mittari asennettuna koteloon

  Piirilevy. Operaatiovahvistimena on TSH22. HUOM! Piirilevylle pitää lisätä alasvetovastus operaatiovahvistimen IC2B lähtöön, pinniin 7. Noin 100 ohmin tjsp. vastus riittänee. (Jos käyttää CMOS-oparia, ei vastusta tarvita) Eagle-tiedostot + CAM-data


  Viimeksi päivitetty: 23.07.2011 13:50